luni, 14 iunie 2010

Chlamydia

Clamidioza este o infectie bacteriana cu agentul infectios Chlamydia, care se transmite prin contact sexual. Este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala din toata lumea. Chlamydia infecteaza uretra la barbati si uretra, canalul cervial si organele reproductive superioare la femei. Chlamydia poate infecta, de asemenea, rectul si suprafata oculara si pleopele.
O mama infectata poate transmite infectia copilului ei in timpul nasterii. Intre 50 si 70% dintre copiii nascuti de mame infectate sunt infectati la nastere. Acestia dobandesc infectia la nivelul ochilor, rectului, vaginului si peretelui posterior al gatului. Intre 30 si 40% dintre acesti nou-nascuti infectati dezvolta complicatii, cum ar fi conjunctivita sau pneumonia.
Infectia cu Chlamydia creste riscul de infectie cu virusul imunodeficientei umane (HIV), in cazul expunerii.


Cauze


Clamidioza este o infectie determinata de o bacterie numita Chlamydia trachomatis. Se transmite prin contact sexual vaginal, anal sau oral cu un partener infectat. O femeie insarcinata transmite infectia nou nascutului in timpul nasterii.
Infectia poate fi prezenta chiar si in absenta simptomelor. Insa, infectia poate fi transmisa pana cand este tratata.
Factori de risc

Factorii de risc pentru infectarea cu Chlamydia includ:
- contact sexual neprotejat prin prezervativ
- mai mult de un partener sexual
- unul sau mai multi parteneri cu risc crescut. Acestia ii includ pe cei care au mai mult de un partener sexual infectat cu Chlamydia.
- inceperea vietii sexuale inaintea varstei de 18 ani
- un sistem imun slabit.

Orice copil cu clamidioza necesita consultul unui medic specialist pentru a determina cauza acesteia si a investiga un posibil abuz sexual.

Simptome

Pana la 90% dintre femeile si barbatii cu clamidioza nu prezinta nici un fel de simptome.
Perioada de timp dintre infectare si debutul simptomelor, numita perioada de incubatie, poate fi de la zile pana la luni de zile. Simptomele debuteaza de obicei dupa 1-3 saptamani de la contactul sexual infectant.
Simptomele la femei includ:
- disurie (usturimi sau dureri la urinat)
- urina tulbure
- pierderi vaginale anormale
- sangerari vaginale anormale intre ciclurile menstruale
- prurit genital (mancarimi)
- dismenoree (sangerari menstruale neregulate)
- dureri abdominale joase
- febra si oboseala
- inflamarea glandelor bartoliniene (glande aflate la deschiderea vaginului)
- conjunctivita.

Simptomele la barbati includ:
- disurie sau senzatie neplacuta in timpul urinatului (adesea, este primul simptom)
- urina tulbure
- secretii apoase sau vascoase de la nivelul penisului
- cruste pe capul penisului
- sensibilitatea anusului sau scrotului
- conjunctivita.
Mecanism fiziopatologicSus
Mecanism fiziopatologicSus

Chlamydia nu determina afectare pe termen lung daca este tratata inaintea aparitiei complicatiilor. Netratata, clamidioza poate determina multiple complicatii, in special in cazul femeilor. Daca o femei era infectata in momentul nasterii, nou nascutul poate fi infectat.
O clamidioza tratata nu determina protectia fata de o noua reinfectare. O noua expunere determina reinfectia, chiar daca infectia anterioara a fost tratata si vindecata.
Infectia cu Chlamydia creste riscul infectiei cu virusul imunedeficientei umane (HIV), in cazul expunerii la acest virus.
Consult de specialitateSus
Consult de specialitateSus

Se recomanda consultul medical de urgenta in cazul aparitiei urmatoarelor simptome:

La femei:
- durere severa cu debut brusc, la nivelul abdomenului inferior
- durere abdominala joasa asociata cu sangerari vaginale sau secretii vaginale si febra de 37.8 C sau mai mult
- disurie (usturimi la urinat), mictiuni frecvente, sau incapacitatea de a urina si febra de 37.8 C sau mai mult.
La barbati:
- secretii de la nivelul penisului si febra de 37.8 C sau mai mult
- disurie (usturimi la urinat), mictiuni frecvente, sau incapacitatea de a urina si febra de 37.8 C sau mai mult
- durere, umflare sau sensibilitate la nivelul scrotului si febra de 37.8 C sau mai mult.

Se recomanda consultul medical in cazul aparitiei urmatoarelor simptome:

La femei:
- secretii vaginale de culoare galbena, vascoase sau urat mirositoare
- sangerari intermenstruale care apar mai mult de o data atunci cand ciclurile sunt regulate
- dureri la contact sexual
- sangerari dupa contact sexual sau dus
- umflaturi, noduli, mancarimi, excrescente sau basicute in jurul zonei genitale sau anale
- arsuri, dureri sau mancarimi la urinat sau cresterea frecventei urinarilor care dureaza mai mult de 24 de ore
- dureri abdominale joase sau pleviene fara o cauza evidenta, cum ar fi diareea sau crampele menstruale.

La barbati:
- umflaturi, noduli, mancarimi in jurul zonei genitale sau anale
- arsuri, dureri sau mancarimi la urinat sau cresterea frecventei urinarilor care dureaza mai mult de 24 de ore
- secretii anormale la nivelul penisului.
De asemenea, se recomanda consultarea unui medic de specialitate daca a fost o expunere la boli cu transmitere sexuala.


Diagnosticul si tratamentul clamidiozei nu sunt costisitoare si sunt disponibile la medicii de familie, de obicei.
Unele persoane nu se simt confortabil sa consulte medicul de familie pentru o boala cu transmitere sexuala. Cele mai multe tari dezvoltate au clinici sau spitale specializate si confidentiale pentru diagnosticul si tratamentul infectiei cu Chlamydia.
Cu toate acestea, este bine ca medicul de familie sa stie despre aceasta boala pentru a putea aborda adecvat ingrijirea ulterioara.


Diagnostic

Se recomanda screening-ul anual al tuturor adolescentilor si femeilor pana la varsta de 25 de ani. Femeile peste 25 de ani care au comportamente sexuale la risc trebuie, de asemenea, monitorizate anual. Trebuie facut macar un test urinar pentru Chlamydia (daca este dispobil), chiar daca nu se face un examen genital sau pelvian complet.
Se recomanda testarea femeilor insarcinate cu comportament sexual la risc, pentru a nu transmite infectia nou nascutilor. Toate femeile insarcinate trebuie monitorizate in primul trimestru de sarcina. Daca o femeie insarcinata este la risc pentru infectia cu Chlamydia, trebuie retestata in cel de al treilea trimestru.
Se recomanda, de asemenea, retestarea dupa 4-6 luni de la terminarea tratamentului. Femeile se pot reinfecta daca au contacte sexuale cu acelasi partener sau parteneri.

Expectativa vigilenta

Perioada de expectativa vigilenta reprezinta perioada in care persoana in cauza si medicul specialist trebuie sa observe boala sau simptomele fara a face un tratament medical. Perioada de expectativa vigilenta nu este adecvata in cazul infectiei cu Chlamydia. Aceasta infectie nu determina afectare pe perioada lunga daca este tratata inaintea aparitiei complicatiilor. Netratata, poate duce la multiple complicatii. Se recomanda evitarea contactelor sexuale inaintea consultarii unui medic specialist.
Daca se cunoaste o expunere la Chlamydia, trebuie facut tratamentul ambilor parteneri sexuali. Tratamentul trebuie facut chiar in absenta complicatiilor. Trebuie declarati si anuntati toti partenerii sexuali din ultimele 60 de zile. In cazul in care nu a existat nici un contact sexual in ultimele 60 de zile, trebuie contactat ultimul partener sexual.

Tratament

Infectia cu Chlamydia poate fi vindecata cu ajutorul antibioticelor. Aceasta boala nu determina afectare pe termen lung daca este tratata la timp, inainte de aparitia complicatiilor. Netratata, poate determina complicatii multiple.

Tratamentul se recomanda:
- persoanelor care au teste pentru Chlamydia pozitive
- partenerilor sexuali din ultimele 60 de zile ai persoanelor infectate, chiar daca sunt asimptomatici
- nou nascutilor din mame infectate in momentul nasterii.

Este foarte importanta evitarea contactelor sexuale timp de 7 zile dupa incheierea tratamentului pentru Chlamydia.
In cazul in care partenerul sexual nu este tratat concomitent, se produce reinfectia. Trebuie incurajata tratarea si a partenerului sau partenerilor sexuali. Se recomanda folosirea prezervativelor pentru a scadea sansele reinfectiei.


De retinut!


Unele persoane care au infectie cu Chlamydia, pot avea, de asemenea, si gonoree. In aceste cazuri, tratamentul include antibiotice care sa vindece atat infectia cu chlamydia cat si gonoreea.
Reinfectia este posibila. Simptomele care continua dupa tratament sunt probabil cauzate de o reinfectie mai mutl decat o ineficienta a tratamentului. Pentru a preveni reinfectia, partenerii sexuali trebuie evaluati si tratati, daca este cazul.


Infectiile clamidiene repetate cresc riscul pentru boala inflamatorie sexuala. Chiar si o singura infectie poate duce la pentru boala inflamatorie sexuala daca nu este tratata corect. Trebuie respectate prescriptiile medicale ale antibioticelor, recomandate de medicul specialist. Tratamentul trebuie efectuat complet, chiar daca simptomele se amelioreaza dupa cateva zile.



SURSA::: http://www.sfatulmedicului.ro/Boli-cu-transmitere-sexuala/infectia-cu-chlamydia-trachomatis_1115


2 comentarii:

  1. Imi place cum ati decorat apartamentul, in primul rand. In al doilea rand, super postare. Trebuie sa stie si tinerii din ziua de azi la ce se expun...Numai bine.

    RăspundețiȘtergere

etichete

….just sex si un pic de fantezie…. (26) 335 (4) 5 cadouri incitante de pus sub brad (2) A-spot (1) abuz sexual (2) Afectiune (1) Afirmare si Admiratie (1) alergii prezervative (1) Andro Vita for Men (1) anne hooper (1) apa (1) aplicatie iphone (1) Apreciere (1) ATELIER SAVE SEX (3) autosatisfacere (3) avort (2) bancuri (1) bici (1) bisexualitate (2) blackiss (1) boli cu transmitere sexuala (14) bondage (2) Bucale (3) cadouri fierbinti (3) Candy G-string (1) casatoriile gay (1) cat timp sa astept pana fac sex (1) ce discutam dupa sex? (1) Cei cinci A: Atentie (1) cervix (1) ciusti (3) comunicare pe subiecte tabu (2) concurs (5) contrabanda cu statuii (1) contraceptie (3) coprofilie (1) cultura si sex (9) cum sa exciti o fata (2) cum:? (7) cuplu fericit (2) curva de germania (1) depententa de smartphone (1) Despre alergiile dezvoltate la prezervativele din latex (2) despre iertare si exclusivitate (1) despre iubire (3) despre sex oral (1) dr.freud (2) dragoste (1) Durere (1) dusuri aurii (1) editorial (5) educatie sexuala (5) erectie (1) erogen (7) eros show (1) EXCLUSIV (7) facebook (1) fantezii (25) fata cu ochelari verzi (8) FATA DIN OGLINDA (1) fetis (9) Fetish magazine (1) final de an (1) freud (2) fruit fetish (2) fuckbuddy (4) fun sex (9) g-shot (1) g-spot (2) gardnerella vaginalis (1) gay (3) gazeta romana (1) gheisa (3) ginecolog video (2) Golden shower (1) gonoreea (2) gossip her (8) Gradina parfumata de Seicul Nefzawi (1) Grefuri dulci by Dumitru Angelescu (1) guest blog (5) herpesul genital (1) hiv (2) Homemade Sex Toys (1) horoscop sexual (3) http://blackiss-ciusti.blogspot.com/ (2) http://ciusti.blogspot.com/ (12) http://ciusti.blogspot.ro (7) icondom (1) icondom romania (1) iertare (1) Inel Extra Placere (1) inelul vaginal (3) injacularea (1) injectite pentru punctul G (1) INTERVIU (9) interviu cu o carte (2) intra in lumea viselor (2) intrebare (9) intrebari si raspunsuri (10) it's time to masturbate (3) iubiri interzise (12) joc (7) jocuri sexuale (31) jocurile gheiselor (3) jurnal (34) kama sutra (17) Kama Sutra de Vatsyayana (1) latex (1) LAURA (6) LAURA ANDRESAN (13) Link and Banner exchange (7) londra (4) love plus (1) lubrifiant (3) lubrifiant pe baza de apa (2) lubrifiant silicon (1) luna cadourilor (3) m (1) ma revolt (1) mari curitezane ale istoriei (1) marijuana-lucifer-melu-ciusti (1) masochism (1) masturbare (4) minciuni (1) mituri (5) muzeu freud (1) my (3) my sex obsession (26) negi genitali (1) news (9) news sex (3) nud (1) nuduri vintage (1) obama (1) omul care citeste (8) orgasm (5) p (1) pain (1) palyboy (1) Pasarica (1) PASIUNE (5) Patru faze ale suferintei (1) pauza in relatie (2) penis (1) phone sex (1) pictorial nud (4) pictorial the blackiss (3) Pictura pe corp Shunga cu aroma de capsuni (1) placere si sex (1) play it safe (25) PLUSH TRICK BEAR (1) povestea ei (1) povestea unei curve (1) povestea vibratorului (3) POWER DEEJAYS FM (1) pozitii sexuale (8) premiu (9) prezervativ (19) prezervative gratis (5) prezervative in ploiesti (1) Prezervativele din poliuretan (4) prietenie in cuplu (2) prime maraton (1) prime romania (1) primul vibrator (3) profadesex.com (11) PROPUNERI (3) prostatita (1) prostitutie (1) punctele magice ale vaginului (1) relatia mea (5) relatii (4) relatii monogame (1) restaurant cabbage and condoms (1) sadomasochim (1) salata de prostii (2) SARUT (2) save sex (23) sex (40) sex african (1) sex anal (6) sex de craciun (2) sex in apa (2) sex in islam (1) sex la telefon (1) sex life (16) sex oral (3) sex shop (1) sex shop-uri londoneze (1) sex wax (1) sexopedia (1) sexualitate (6) sexualitate africana (1) sexul tantric (1) Shoe Fetish (2) silicon (1) SINGURATATE (3) social media (1) spermicide (1) Statuia by Dumitru Angelescu (1) stimularea clitorisului (2) strada oxford (1) studii sexuale (1) suferinta (1) sunt ok (1) tabu (5) tantric (1) Tao (1) Tao si sexul (1) te iubesc (7) tehnici de masturbare (3) tehnici de mentinere a erectiei (1) temelia unui cuplu (2) the blackiss (18) tips sex (1) twitter (1) U-spot (1) un altfel de sex (1) V is for vintage (11) valentine's day (1) vedete (2) viata dubla (1) vibratoare (6) vibratoare cadou (2) videochat (1) vintage porn (1) virgina (1) vise umede (2) vulva (1) xy-spot (1) ziua mondiala a contracetiei (1)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Online Project management